D-Ventilatie KOMFOVENT

Met KOMFOVENT bieden wij onze klanten een uniek balans ventilatie systeem, gebaseerd op een warmtewiel. Het warmtewiel vervangt de ‘standaard’ kruiswisselaar en zorgt voor een goede warmterecuperatie (tot 85%) en behoed de bewoners van het huis tegen uitgedroogde lucht.

 • EPB conform
 • CO2 of PPM regeling
 • Bypass, free night cooling
 • EC Ventilatoren
 • VAV regeling mogelijk, variabele debietregeling (dampkastcompensatie)
 • Passive House Certificaat

Ontwerpers onderkennen meer en meer de voordelen van een warmtewiel. Zo bieden ze een aantal garanties bij extremere temperaturen, luchtvochtigheid, inbouwgroottes,.… Het is daarom dan ook dat men de toepassing hiervan in zowel residentiële en niet-residentiële projecten ziet. Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met Komfovent, de specialist in hoog rendement warmtewisselaars, en specialist en producent van warmtewielen.

Wat is een warmtewiel?

Een unit met een warmtewiel is een unit die een ingebouwde roterende rotor heeft, waar afwisselend inkomende en uitgaande luchtstromen worden doorgevoerd. Deze rotor is vervaardigd uit aluminium gegolfde platen – met mogelijks een hygroscopische behandeling. Het wiel bevat kanaaltjes voor een laminaire luchtstroming.

Via de aandrijvende kracht (EC motor) van het warmtewiel wordt (in de winter toch) warmte uit de binnenlucht afgegeven aan het wiel. Aan de pulsie zijde passeert de verse inkomende buitenlucht eerst langs het wiel vooraleer het wordt afgegeven in de binnenruimtes. Naast temperatuuroverdracht (warmte in de winter, of koude in de zomer), vindt ook vochtoverdracht plaats.

Dit vocht wordt onttrokken aan de warme extractielucht en wordt afgestaan aan de droge koude lucht via de lamellen van het warmtewiel. Door het moduleren van de rotatiesnelheid van het warmtewiel wordt een optimaal terugwinningrendementnagestreefd.

Voordelen

 • Een hoog totaal rendement, tijdsbesparende plaatsing: Er is geen condensafvoer nodig, wat de installatie vereenvoudigt en versnelt. In plafonduitvoering is de afmeting van uw unit gelijk aan de hoogte van uw vals plafond.
 • De luchtgroep blijft bij toepassing van een warmtewiel erg compact. Een 100% bypass neemt ook geen extra plaats in beslag (stilleggen rotatie).
 • Vochtterugwinning: Door het regeneratieve karakter van het wiel wordt een deel van het vocht gerecupereerd. Dit is vooral in de winter erg gewenst, te droge lucht wordt als onaangenaam ervaren en berokkent schade aan meubels en houten materialen.(ideaal voor houtskelet)
 • Continue temperatuurterugwinning, het ganse jaar door. Het warmtewiel blijft tegen vorst beveiligd tot -12°C. Geen rendementsverlies, voorverwarmingbatterijen of op-storing-berekende verwarmingbatterijen nodig.
 • Een warmtewiel sturing is in staat een optimaal warmte-terugwinrendement na te streven door het moduleren van rotatiesnelheid in functie van temperatuur en luchtsnelheid.

Komfovent luchtbehandelingskasten met warmtewiel zijn beschikbaar van 250 tot 260000m³/h. Het volledig warmtewielgamma van Komfovent is Eurovent Gekeurd en levert een thermisch rendement tot 80% op het nominaal debiet van de unit.